Мања слова Већа слова РСС

Директорати у Министарству

 
 
 
 

Љ.Ј.

МПА

 

>

Кривично гоњење појединаца који крше наредбе Министарства здравља утемељено у Уставу и законима Црне Горе

Кривично гоњење појединаца који крше наредбе Министарства здравља утемељено у Уставу и законима Црне Горе
Датум објаве: 09.04.2020 14:47 | Аутор: М.Л.

Испис Штампај страницу


Супротно нетачним и неутемељеним наводима одређених представника правне струке, надлежни државни органи апсолутно имају, не само уставно и законско право и могућност, већ и обавезу откривања и кривичног гоњења појединаца који непоштовањем наредби Министарства здравља пријете да угрозе животе и здравље великог броја грађана. 

Огромна већина црногорских грађана у потпуности поштује све наредбе и препоруке здравствених институција и Националног координационог тијела, одричући се много чега да би заштитили здравље и животе својих породица, пријатеља, комшија и свих грађана Црне Горе. Управо захваљујући одговорности и хуманости велике већина грађана, здравствени систем Црне Горе, за разлику од здравствених система много богатијих и развијенијих држава, успијева да пружи максималну његу свим, а посебно најтежим пацијентима.

Ипак, због малог броја оних који непоштовањем здравствених мјера ризикују да угрозе здравље и животе великог броја грађана, надлежни државни органи су принуђени да покрећу кривичне поступке против прекршилаца, што је у складу са Уставом и важећим законима Црне Горе.

Наиме, Уставом Црне Горе утврђено је, између осталог, да се слобода кретања и слобода окупљања могу ограничити у случају опасности од ширења заразних болести. Надаље, Законом о заштити становништва од заразних болести прописано је да Министарство здравља може да нареди мјере за заштиту становништва од заразних болести, и то: забрану, односно ограничење, кретања становништва у подручју захваћеном одређеном заразном болешћу, односно епидемијом те заразне болести, забрану окупљања становништва у затвореним и на отвореним јавним мјестима и друге мјере које су законом прописане.

Такође, по Кривичном законику Црне Горе, непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, што подразумијава и наредбе Министарства здравља, представља кривично дјело за које је прописана новчана казна или затвор до једне године. У зависности од тежине насталих посљедица, у случају када усљед извршења овог кривичног дијела наступи тешка тјелесна повреда или тешко нарушавање здравља, односно смрт једног или више лица, прописана казна креће се и до осам, односно 12 година затвора.

Дакле, надлежни органи извршне власти имају јасну обавезу да без задршке наставе да спроводе своје уставне и законске обавезе, доприносећи тиме поштовању наредби здравствених институција у борби против новог корона вируса. Министарство правде очекује да Државно тужилаштво и надлежни судови благовремено и ефикасно процесуирају све случајеве непоступања по наредбама Министарства здравља, у циљу превенције ове врсте кривичних дјела. Министарство такође очекује да ће представници правне струке препознати велику друштвену опасност коју ова кривична дјела представљају и осудити свако кршење закона и наредби здравствених институција којим се угрожавају здравље и животи великог броја грађана. Једино заједно, уз ангажман свих сегмената црногорског друштва и пуно поштовање Устава и закона, препорука и наредби здравствених институција, можемо се успјешно изборити са овом глобалном пошасти. Огромна одговорност и хуманост највећег броја грађана Црне Горе нас све на то обавезује.

 

 СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ