Мања слова Већа слова РСС

Директорати у Министарству

 
 
 
 

Љ.Ј.

МПА

 

>

Потпредсједник Владе Зоран Пажин за ББЦ: Закон о слободи вјероисповијести усвојен да сви имају једнака права и да закони једнако важе за све

Потпредсједник Владе Зоран Пажин за ББЦ: Закон о слободи вјероисповијести усвојен да сви имају једнака права и да закони једнако важе за све
Датум објаве: 13.01.2020 09:04 | Аутор: Кабинет потпредсједника Владе

Испис Штампај страницу


„Влада је спремна да, без одлагања, отпочне дијалог са свим вјерским заједницама о примјени овог закона. А са Митрополијом црногорско-приморском је спремна да разговара и о условима под којима би могао бити закључен темељни уговор, чим сама Митрополија искаже спремност за овом врстом дијалога", изјавио је за ББЦ на српском потпредсједник Владе Зоран Пажин.

„Ниједна држава у нашем региону, па ни шире, нема закон који је дуже и пажљивије припреман и око којег су вођене детаљније и отвореније консултације са свим заинтересованим субјектима у држави и изван ње. Овај закон је усвојен да би сви у Црној Гори имали једнако право да, по својој савјести, буду или не буду вјерници било које вјероисповијести, и да би закони једнако важили за све", нагласио је потпредсједник Пажин.

Потпредсједник је подсјетио да су од 2015. године организовани бројни јавни скупови о Нацрту закона, да су све вјерске заједнице и други заинтересовани субјекти коментарисали Нацрт закона, као и да су представници Владе више пута имали појединачне консултације са свим вјерским заједницама.

„Првобитни законски текст је знатно измијењен, будући да је Влада прихватила све предлоге вјерских заједница који су били у складу са међународним правним стандардима и јавним интересом, а Влада је затражила мишљење Венецијанске комисије и уврстила у Предлог закона све препоруке овог стручног тијела Савјета Европе", изјавио је потпредсједник.

Потпредсједник Пажин је рекао да не вјерује да ће предстојећи избори у Црној Гори протећи у знаку бесмислених подела и расправа о томе које су вјере и нације у Црној Гори старије и заслужније. „Црна Гора је имала и превише горких историјских искустава, и сопствених и код својих сусједа, да би дозволила да оваква ретроградна реторика данас било коме донесе озбиљнију политичку корист.“

Потпредсједник је закључио да Влада Црне Горе нема разлога да бјежи од приче о резултатима свог рада.

„Захваљујући оваквој државној политици, у Црној Гори су од обнове независности удвостручене плате, утростручени приходи од туризма, данас је Црна Гора пуноправна чланица НАТО-а и једна од најбрже растућих економија Европе. Немам никакве сумње да грађани веома добро знају у каква беспућа и деструкцију води политика етничке и вјерске мржње и сукоба. Зато сам увјерен да ће грађани дати повјерење оној политици која не дијели чланове породица, пријатеље и комшије по вјери и нацији и која је окренута будућности, напретку грађанске државе и вишем квалитету живота за све".

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ