Manja slova Veća slova RSS

Direktorati u Ministarstvu

 
 
 
 

MPA

 

>

Saopštenje za javnost povodom izjave gospodina Andrije Mandića

Datum objave: 11.04.2017 15:34 | Autor: Đ.P.

Ispis Štampaj stranicu


Pored prizemnih uvreda na račun ministra pravde i glavnog specijalnog tužioca da su „članovi kriminalne organizacije“, gospodin Andrija Mandić je javno u emisiji Replika RTCG emitovanoj u ponedjeljak, 10. aprila 2017. godine, iznio i niz besmislica, tvrdnjom da je ministar pravde „sakrio crvenu međunarodnu potjernicu Interpola protiv Saše Sinđelića“. Ovom tvrdnjom iskazao je elementarno neznanje o tome šta je međunarodna potjerica Interpola i ko i kako po istoj postupa, ili pak namjera da dezinformiše javnost, kako bi obezbijedio za sebe što povoljniji položaj okrivljenog u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega.

Sama činjenica da je međunarodna potjernica Interpola raspisana ukazuje da se ista nalazi u centralnoj bazi Interpola i dostupna je svim državama članicama Interpola, pa i Crnoj Gori i ne može je niko sakriti.

Da je gospodin Andrija Mandić htio da pokaže da je pismen, pažljivo bi pročitao saopštenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, na koje se poziva, u kojem eksplicitno stoji da od Crne Gore nijesu zatražili izručenje Saše Sinđelića, navodeći i razloge za to.

Da izjava gospodina Andrije Mandića nije sračunata na izbjegavanje sopstvene krivične odgovornosti, prilikom javnog iznošenja stavova, uvažio bi činjenicu da Ministarstvo pravde ne lišava slobode bilo koga, niti je ikad to radilo u svojoj dugoj istoriji, iz prostog razloga jer za to nije nadležno. Kada se stvore uslovi za izručenje nekog lica drugoj državi, prije Ministarstva pravde se izjašnjava nadležni sud, koji zauzima stav o tome da li su ispunjeni uslovi za izručenje. Tek nakon toga ministar pravde donosi odluku o tome da li će to lice biti izručeno drugoj državi, koja prije čitave opisane procedure, na nauk gospodinu Andriji Mandiću, mora to i zatražiti od Crne Gore.

 

                                                                                  MINISTAR PRAVDE

                                                                                        Zoran Pažin