Мања слова Већа слова РСС

Директорати у Министарству

 
 
 
 

Љ.Ј.

МПА

 

>

Информација о основу и начину подношења притужби и представки грађана правосудној инспекцији Министарства правде на рад нотара и јавних извршитеља

Датум објаве: 29.06.2018 12:56 | Аутор: Министарство правде

Испис Штампај страницу


Надзор над законитошћу обављања послова нотара и надзор над законитошћу рада јавних извршитеља врши Министарство правде, преко правосудног инспектора.

Министарство правде преко правосудног инспектора врши надзор над законитошћу обављања послова нотара у складу са Законом о нотарима („Сл. лист ЦГ“ бр. 68/05, 49/08 и 55/16), а  надзор над законитошћу рада јавних извршитеља у складу са Законом о јавним извршитељима („Сл.лист ЦГ бр. 61/11 и 22/17). 

У оквиру овлашћења у складу са Законом о нотарима, Министарство правде може да:

- изврши преглед пословања нотара;

- предлаже вођење дисциплинског поступка против нотара;

- обавља преглед пословања органа Нотарске коморе и

- предузима друге мјере надзора у складу са Законом о нотарима и Правилником о раду норара.

У оквиру овлашћења у складу са Законом о јавним извршитељима, Министарство правде врши надзор по службеној дужности или на предлог предсједника суда за чије подручје је јавни извршитељ именован, предсједника Коморе јавних извршитеља као и по иницијативи странака и учесника у поступку.

Сваки учесник у поступку састављања нотарског акта и свака странка и учесник у извршном поступку незадовољни радом нотара и јавних извршитеља могу писмено поднијети иницијативу Министарству правде за вршење надзора или тражити пријем у Дирекцији за надзор код правосудних инспектора.

            Контакт: 

-       Анка Вучинић – начелница Дирекције за надзор (правосудна инспекторка)

тел. 020/407-516

емаил: анка.вуциниц@мпа.гов.ме

-       Славица Филиповић – правосудна инспекторка

тел. 020/407-516

емаил: славица.филиповиц@мпа.гов.ме