Мања слова Већа слова РСС

Директорати у Министарству

 
 
 
 

Љ.Ј.

МПА

 

>

Генерална директорка за извршење кривичних санкција Славица Рабреновић на Мултилатералном састанку у Савјету Европе на тему социјалне реинтеграције малољетних преступника који подлијежу санкцијама или мјерама

Датум објаве: 30.10.2013 16:42 | Аутор: Д. П.

Испис Штампај страницу


Генерална директорка за извршење кривичних санкција у Министарству правде, Славица Рабреновић, учествовала је на Мултилатералном састанку на тему „Социјална реинтеграција малољетних преступника који подлијежу санкцијама или мјерама“, а који се јуче и данас одржава у Стразбуру.

Рабреновић се у свом излагању осврнула на национално законодавство у области поступања према малољетницима у сукобу са законом као и на примјену алтернативних мјера попут васпитног налога и опомене; васпитних мјера, те на казну малољетничког затвора, упознајући саговорнике са статистиком у области извршења ове казне од 1. септембра 2012. када је Закон о поступању према малољетницима у кривичном поступку ступио на снагу. Она је навела да је „у оквиру Казнено-поправног дома Подгорица оформљено одјељење за малољетнике у којем је у 2012. години боравило 7 млађих пунољетних лица којима је изречена казна малољетничког затвора, а у 2013. години на издржавању казне малољетничког затвора налазе се два млађа пунољетна лица.“
Упознајући са праксом Црне Горе у овој области, Рабреновић је истакла значај међународне подршке кроз пројекат „Правда за дјецу” који се имплементира у сарадњи са Министарством рада и социјалног старања и Канцеларијом УНИЦЕФ у Црној Гори, уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Црној Гори, који за циљ има унапрјеђење поштовања права дјеце у сукобу са законом, кроз, између осталог, и спровођење специјализованих обука службеника ЗИКС-а који се баве третманом осуђених лица као и службеника службе обезбјеђења.
Упоређујући податке са онима из земаља Западне Европе, Рабреновић је истакла да је Црна Гора земља са ниском стопом затворских казни за малољетнике што као претпоставку има, између осталог, и снажну породичну структуру карактеристичну за нашу земљу али и успјешну праксу медијације умјесто криминализације социјалних конфликата.
Овај Мултилатерални састанак организује се у оквиру активности сарадње Савјета Европе у области казненопоправних установа на којем учествују државе чланице које су тренутно у процесу развијања смјерница за унапрјеђење социјалне реинтеграције малољетних починилаца који подлијежу санкцијама и мјерама. Мултилатерални састанак има за циљ размијену искуства и добре праксе, али и идентификацију методологије увођења нових приступа у системе држава чланица, у складу са стандардима Савјета Европе и Комитета за спрјечавање мучења и нечовјечног или понижавајућег поступања или кажњавања.