Мања слова Већа слова РСС

Директорати у Министарству

 
 
 
 

Љ.Ј.

МПА

 

>

Конференција о медицинској етици и здравственој заштити у затворима

Датум објаве: 03.07.2013 12:43 | Аутор: Д. П.

Испис Штампај страницу


Јуче је у Хотелу Рамада у организацији Министарства правде и Савјета Европе завршена Конференција о медицинској етици и здравственој заштити у затворима у организацији Савјета Европе и Директората за извршење кривичних санкција Министарства правде Црне Горе.
Учесници конференције били су експерти Савјета Европе као и репрезенти црногорских државних институција које се баве овом проблематиком.
Представници Завода за извршење кривичних санкција, Министарства здравља, Института за јавно здравље и других релевантних институција, дискутовали су на теме, пружања најбоље здравствене заштите лицима која су на издржавању дугих казни затвора, планова третмана психо-социјалне рехабилитације, лијечења зависника као и превенције заразних болести у затворима. Значајан допринос дводневној дискусији која се водила на тему етике и здравствене заштите у затворима, дали су и представници невладиног сектора који се баве заштитом права осуђених лица.
Директорица директората за извршење крививчних санкција Славица Рабреновић, истакла је да добра здравствена заштита не зависи само од једне установе, већ да је за остваривање овог циља потреба сарадња како државних органа и установа, тако и представника невладиног сектора. У том смислу, Министарство правде је веома отворено за сарадњу са свим релевантним субјектима -како у држави тако и ван ње, како би се побољшала и унаприједила здравствена заштита лица која се налазе на издржавању казне затвора, истакла је Рабреновић.
Током дводневне дискусије експерти Савјета Европе пренијели су дио искустава и изразили намјеру за даљом сарадњом и пружањем помоћи затворском систему Црне Горе. Посебно су истакли сарадњу Министарства правде са невладиним сектором и нагласили да је то добар пут за успостављање модернијег и савременијег система здравствене заштите лица која се налазе на издржавању казне затвора. Истовремено су нагласили да су овакви скупови добра прилика за размјену искустава и истакли да ће и даље наставити да пружају подршку Министарству правде у организацији оваквих и сличних скупова.