Мања слова Већа слова РСС

Директорати у Министарству

 
 
 
 

Љ.Ј.

МПА

 

>

Алтернативне мјере за смањење претрпаности затвора

Алтернативне мјере за смањење претрпаности затвора
Датум објаве: 18.06.2013 16:33 | Аутор: Д. П.

Испис Штампај страницу


У Црној Гори има више од 215 затвореника на 100.000 становника што је највећа стопа на подручју западног Балкана. У Србији и Хрватској је та стопа два или три пута нижа и из тог разлога експерти из Њемачке желе да подстакну надлежне у Црној Гори да више користе пробацију и рад у јавном интересу, умјесто да у затвор упућују лица која су починила кривична дјела са мањом запријећеном казном, казала је Славица Рабреновић, генерална директорка Директората за извршење кривичних санкција, током радне посјете Бијелом Пољу.
Она је заједно са помоћником директора ЗИКС-а Слађаном Раичковићем и делегацијом судија и пробационих службеника из Њемачке посјетила затвор у Бијелом Пољу гдје су, у оквиру пројекта "Подршка реформи затворског система у Црној Гори", који финансира Европска унија, са руководиоцем Гораном Шћекићем и судијама и тужиоцима из Вишег и Основног суда и тужилаштва из Бијелог Поља одржали састанак у циљу изналажења начина за смањење пренатрпаности у затворима у Црној Гори.
-Препоручено нам је да реновирамо затворску зграду у Бијелом Пољу иако сматрам да је боље градити нову, што ћемо и покушати преко ИПА пројеката, а у контактима смо са Развојном банком. Наша је обавеза да испоштујемо европске стандарде, по којима сваки осуђеник има право на четири метра квадратна, јер му се у супротном крше људска права.
Рабреновићева је нагласила да се мора повећати ниво алтернативних санкција и на тај начин затвори се растеретили. Подсјетила је и да је у Министарству правде Црне Горе у оквиру пројекта Подршка реформи затворског система, од јануара ангажован стручњак за ову област Мариус Фиедлер. Пројекат траје 18 мјесеци и реализује се у партернству са експертима из СР Њемачке и Краљевине Холандије, у циљу усклађености законодавног оквира са међународним стандардима смањења затворске популације, побољшања услова у затворима и јачања алтернативних санкција у Црној Гори.
-Укљученост ових експерата је од посебног значаја, јер ће нам њихово искуство помоћи да на прави начин осмислимо боље услове за особе које издржавају казну затвора и могућност веће примјене рада у јавном интересу", закључила је Рабреновићева, додајући да би до краја године требало да се усвоје два важна закона из ове области.
У делегацији су били Штефан Шерер, судија у локалном суду у Гетингену, Томас Матуше, судија савезног министарства правде Њемачке, Штефан Тир, пробациони службеник у Министарству правде Доње Саксоније, Питер Бест, водја Пројекта земље чланице и Мариус Фиедлер, резидентни Тwининг сарадник.
Делегација је посјетила Центар за медијацију гдје је са Весном Павићевић разговарала о резултатима у примјени посредовања и будућим корацима на јачању алтернативних мјера и санкција према малољетним починицима кривичних дјела. "Ово је друга посјета Центру за посредовање у Бијелом Пољу и задовољни смо податком да се за кратко вријеме ресоцијализовало преко 300 малољетника починиоца кривичних дјела, а није било повратника.
-Због свега тога Бијело Поље је примјер добре праксе у превенцији и сузбијању малољетничке деликвенције и пружању "друге шансе" за малољетне преступнике, нагласила је Рабреновићева.