Мања слова Већа слова РСС

Директорати у Министарству

 
 
 
 

Љ.Ј.

МПА

 

>

Саопштење: Још осам јавних извршитеља данас положило заклетву пред потпредсједником Владе и министром правде Душком Марковићем

Датум објаве: 17.12.2014 16:46 | Аутор: Д. П.

Испис Штампај страницу


„Заклињем се  да  ћу  послове  јавног  извршитеља  вршити  савјесно, поштено и непристрасно у складу са Уставом и законима Црне Горе“, изговорили су свечано данас, пред потпредсједником Владе и министром правде Душком Марковићем, Марко Ђаковић, Милош Дробњак, Мато Јовићевић, Видак Латковић, Снежана Павличић, Иван Петровић, Иван Секулић и Владимир Вујотић, на пријему у Влади Црне Горе. 

„Јавни извршитељи, важна су карика у области јачања владавине права и правне сигурности Црне Горе. У овој области направљени су значајни искораци али очекујемо још снажније резултате дијелом и кроз ваш рад“, саопштио је потпредсједник Владе и министар правде Душко Марковић након што су извршитељи положили заклетву, честитајући им на именовању.

 

Он је исказао увјерење да ће се и новоименовани јавни извршитељи у свом раду у првом реду руководити законом и интересима државе и друштва, те да ће својим активним учешћем и колегијалним и партнерским односима између себе допринијети јачању Коморе јавних извршитеља.

 

Потпредсједник Марковић је истакао да ће Министарство правде наставити да надзире рад ове јавне службе и охрабрио јавне извршитеље да своје сугестије, предлоге или евентуално уочене недостатке у примјени одређених рјешења подијеле са колегама из Министарства правде у циљу унапрјеђења система извршења, као важног механизма обезбјеђивања сигурности правног поретка који, заједно са радом извршитеља, прате и партнери из Европске комисије.

Јавни извршитељи започели су са обављањем извршитељске дјелатности 7. априла 2014. године. У складу са Законом о јавним извршитељима и Правилником о броју мјеста и службеним сједиштима јавних извршитеља, до сада је именовано 29 јавних извршитеља од укупно 32 колико их је предвиђено. Остала су још три непопуњена мјеста и то за Котор, Никшић и Бијело Поље (сједиште Колашин).

Значајно је напоменути да су на основу овог конкурса именовани и кандидати за подручја судова за која до сада није било именованих извршитеља (Даниловград и Цетиње). Законски рок да јавни извршитељи, након што положе заклетву, задовоље све техничке предуслове да отпочну са радом је 60 дана.