Manja slova Veća slova RSS

Direktorati u Ministarstvu

 
 
 
 

Lj.J.

MPA

 

>

Saopštenje: Još osam javnih izvršitelja danas položilo zakletvu pred potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem

Datum objave: 17.12.2014 16:46 | Autor: D. P.

Ispis Štampaj stranicu


„Zaklinjem se  da  ću  poslove  javnog  izvršitelja  vršiti  savjesno, pošteno i nepristrasno u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore“, izgovorili su svečano danas, pred potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem, Marko Đaković, Miloš Drobnjak, Mato Jovićević, Vidak Latković, Snežana Pavličić, Ivan Petrović, Ivan Sekulić i Vladimir Vujotić, na prijemu u Vladi Crne Gore. 

„Javni izvršitelji, važna su karika u oblasti jačanja vladavine prava i pravne sigurnosti Crne Gore. U ovoj oblasti napravljeni su značajni iskoraci ali očekujemo još snažnije rezultate dijelom i kroz vaš rad“, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković nakon što su izvršitelji položili zakletvu, čestitajući im na imenovanju.

 

On je iskazao uvjerenje da će se i novoimenovani javni izvršitelji u svom radu u prvom redu rukovoditi zakonom i interesima države i društva, te da će svojim aktivnim učešćem i kolegijalnim i partnerskim odnosima između sebe doprinijeti jačanju Komore javnih izvršitelja.

 

Potpredsjednik Marković je istakao da će Ministarstvo pravde nastaviti da nadzire rad ove javne službe i ohrabrio javne izvršitelje da svoje sugestije, predloge ili eventualno uočene nedostatke u primjeni određenih rješenja podijele sa kolegama iz Ministarstva pravde u cilju unaprjeđenja sistema izvršenja, kao važnog mehanizma obezbjeđivanja sigurnosti pravnog poretka koji, zajedno sa radom izvršitelja, prate i partneri iz Evropske komisije.

Javni izvršitelji započeli su sa obavljanjem izvršiteljske djelatnosti 7. aprila 2014. godine. U skladu sa Zakonom o javnim izvršiteljima i Pravilnikom o broju mjesta i službenim sjedištima javnih izvršitelja, do sada je imenovano 29 javnih izvršitelja od ukupno 32 koliko ih je predviđeno. Ostala su još tri nepopunjena mjesta i to za Kotor, Nikšić i Bijelo Polje (sjedište Kolašin).

Značajno je napomenuti da su na osnovu ovog konkursa imenovani i kandidati za područja sudova za koja do sada nije bilo imenovanih izvršitelja (Danilovgrad i Cetinje). Zakonski rok da javni izvršitelji, nakon što polože zakletvu, zadovolje sve tehničke preduslove da otpočnu sa radom je 60 dana.