Мања слова Већа слова РСС

Директорати у Министарству

 
 
 
 

Љ.Ј.

МПА

 

>

Саопштење: Резултати спроведеног надзора над законитошћу рада јавних извршитеља који су ступили на дужност 7. априла

Датум објаве: 17.11.2014 13:58 | Аутор: Д. П.

Испис Штампај страницу


Представници Министарства правде, након што су приликом надзора јавне извршитељске службе евидентирали одређене проблеме у погледу наплате новчаног потраживања са рачуна извршног дужника, када су у питању физичка лица, одржали су у петак, 14. новембра, састанак са представницима Централне банке Црне Горе, Удружења банака, пословних банака и представницима јавних извршитеља на којем је закључено да ће Удружење банака и Комора јавних извршитеља ове седмице потписати Протокол о сарадњи којим ће се унаприједити комуникација између пословних банака и јавних извршитеља и убрзати поступак деблокаде свих рачуна извршног дужника након спроведеног извршења.

У складу са овлашћењима из Закона о јавним извршитељима, Министарство правде је извршило надзор над законитошћу рада јавних извршитеља који су са радом почели 7. априла.

Након извршеног надзора може се констатовати да јавни извршитељи о предлогу за извршење одлучују у складу са Законом. Међутим, приликом надзора, код појединих јавних извршитеља утврђени су одређени недостаци административно-техничке природе. Иако наведени недостаци не утичу на права и обавезе странака у извршном поступку, Министарство правде је наложило мјере за њихово отклањање и одредило рок за поступање по тим мјерама.

У циљу унапређења система извршења, Министарство правде је сачинило Предлог закона о измјенама и допунама закона о  извршењу и обезбјеђењу који је достављен Скупштини Црне Горе на усвајање.

Министарство правде ће и даље наставити вршење надзора над законитошћу рада јавних извршитеља, како би се у цјелости обезбиједило законито вршење извршитељске дјелатности.

Извршитељска дјелатност у Црној Гори започета је 7. априла 2014. године. У складу са Законом о јавним извршитељима и Правилником о броју мјеста и службеним сједиштима јавних извршитеља до сада је именован 21 јавни извршитељ од укупно 32 колико је предвиђено Правилником. За слободна радна мјеста расписан је оглас, на који се пријавило укупно 14 кандидата, па се ускоро очекује именовање нових јавних извршитеља.