Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Direktorati u Ministarstvu

 
 
 
 

Lj.J.

MPA

 

>

Saopštenje: Rezultati sprovedenog nadzora nad zakonitošću rada javnih izvršitelja koji su stupili na dužnost 7. aprila

Datum objave: 17.11.2014 13:58 | Autor: D. P.

Ispis Štampaj stranicu


Predstavnici Ministarstva pravde, nakon što su prilikom nadzora javne izvršiteljske službe evidentirali određene probleme u pogledu naplate novčanog potraživanja sa računa izvršnog dužnika, kada su u pitanju fizička lica, održali su u petak, 14. novembra, sastanak sa predstavnicima Centralne banke Crne Gore, Udruženja banaka, poslovnih banaka i predstavnicima javnih izvršitelja na kojem je zaključeno da će Udruženje banaka i Komora javnih izvršitelja ove sedmice potpisati Protokol o saradnji kojim će se unaprijediti komunikacija između poslovnih banaka i javnih izvršitelja i ubrzati postupak deblokade svih računa izvršnog dužnika nakon sprovedenog izvršenja.

U skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o javnim izvršiteljima, Ministarstvo pravde je izvršilo nadzor nad zakonitošću rada javnih izvršitelja koji su sa radom počeli 7. aprila.

Nakon izvršenog nadzora može se konstatovati da javni izvršitelji o predlogu za izvršenje odlučuju u skladu sa Zakonom. Međutim, prilikom nadzora, kod pojedinih javnih izvršitelja utvrđeni su određeni nedostaci administrativno-tehničke prirode. Iako navedeni nedostaci ne utiču na prava i obaveze stranaka u izvršnom postupku, Ministarstvo pravde je naložilo mjere za njihovo otklanjanje i odredilo rok za postupanje po tim mjerama.

U cilju unapređenja sistema izvršenja, Ministarstvo pravde je sačinilo Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o  izvršenju i obezbjeđenju koji je dostavljen Skupštini Crne Gore na usvajanje.

Ministarstvo pravde će i dalje nastaviti vršenje nadzora nad zakonitošću rada javnih izvršitelja, kako bi se u cjelosti obezbijedilo zakonito vršenje izvršiteljske djelatnosti.

Izvršiteljska djelatnost u Crnoj Gori započeta je 7. aprila 2014. godine. U skladu sa Zakonom o javnim izvršiteljima i Pravilnikom o broju mjesta i službenim sjedištima javnih izvršitelja do sada je imenovan 21 javni izvršitelj od ukupno 32 koliko je predviđeno Pravilnikom. Za slobodna radna mjesta raspisan je oglas, na koji se prijavilo ukupno 14 kandidata, pa se uskoro očekuje imenovanje novih javnih izvršitelja.