Manja slova Veća slova RSS

Direktorati u Ministarstvu

 
 
 
 

Lj.J.

MPA

 

>

Najava: Učešće ministra pravde Zorana Pažina i ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića na Ministarskom forumu EU-Zapadni Balkan u oblasti pravde i unutrašnjih poslova u Sarajevu

Datum objave: 04.12.2015 14:17 | Autor: D. P.

Ispis Štampaj stranicu


Ministar pravde Zoran Pažin i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević učestvovaće na Ministarskom forumu EU-Zapadni Balkan u oblasti pravde i unutrašnjih poslova koji se 7-8. decembra 2015. godine održava u Sarajevu u okviru Predsjedavanja Luksemburga Savjetu EU, uz podršku Bosne i Hercegovine i u saradnji sa Evropskom Komisijom.

U kontekstu evropskog integracionog procesa, Forum EU – Zapadni Balkan biće prilika za informisanje o dostignućima u implementaciji mjerila iz pregovaračkih poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, kao i za razmjenu mišljenja o najaktuelnijim pitanjima iz nadležnosti. U dijelu Foruma posvećenom saradnji u oblasti unutrašnjih poslova, poseban fokus biće stavljen na uvećane migratorne talase, odnosno problematiku sa kojima se države Zapadnog Balkana suočavaju kako u nacionalnim okvirima, tako i u kontekstu iznalaženja zajedničkog odgovora na situaciju koja može potencijalno da generiše i šire socijalne i bezbjednosne izazove. U dijelu Foruma posvećenom pravdi, akcenat će biti stavljen na pitanja nezavisnosti pravosuđa i pravosudne saradnje, uključujući pravosudnu saradnju u kontekstu migracione krize. Takođe, u svjetlu aktuelnih dešavanja na evropskom kontinentu, naročita pažnja biće posvećena aktivnostima koje se sprovode u borbi protiv terorizma, suzbijanja nelegalne trgovine oružjem i trgovine ljudima.

Sa učešća ministra Pažina i ministra Konjevića na Forumu biće izdata saopštenja za javnost.

Forum EU – Zapadni Balkan tradicionalno se održava u drugoj polovini svake godine, a posebnu pažnju usmjerava na regionalnu saradnju država Zapadnog Balkana u oblasti pravde i unutrašnjih poslova, a u kontekstu evropskih integracija.